Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. Pierniczki mają delikatny aromat, smak i zapach. Pięknie też wyglądają udekorowane lukrem królewskim. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1913
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70160
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24962
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 139
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 94
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1913
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70160
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24962
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 139
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 94
Składniki
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Na początku zagniatanie ciężko idzie, ale nie stresujcie się, w końcu się zagniecie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę. Żeby powstały witrażyki trzeba mniejszą wykrawaczką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..
Uwagi: 1. Gdyby ciasto wyszło zbyt suche, proszę dodać pozostałe żółtko, albo trochę mleka, lub troszkę masła roztopionego. 2. Upieczone pierniczki można też udekorować lukrem. 3. Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku. 4. Z tej ilości ciasta wyszły mi 54 pierniczki. 5. Miód musi być naturalny.