Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na świąteczne pierniczki z witrażem do powieszenia na choince lub do zjedzenia. Pierniczki mają delikatny aromat, smak i zapach. Pięknie też wyglądają udekorowane lukrem królewskim. Nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną, można je jeść zaraz po upieczeniu.
Składniki
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Na początku zagniatanie ciężko idzie, ale nie stresujcie się, w końcu się zagniecie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetry i za pomocą foremek wykrawamy z niego pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym pierniczku robimy dziurkę słomką żeby można później przewlec przez nią nitkę. Żeby powstały witrażyki trzeba mniejszą wykrawaczką (kształt dowolny) wyciąć środek pierniczka. W powstałą dziurkę wsadzamy po jednej landrynce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C / 8 - 10 min..
Uwagi: 1. Gdyby ciasto wyszło zbyt suche, proszę dodać pozostałe żółtko, albo trochę mleka, lub troszkę masła roztopionego. 2. Upieczone pierniczki można też udekorować lukrem. 3. Przechowujemy szczelnie zamknięte w plastikowym lub metalowym pojemniku. 4. Z tej ilości ciasta wyszły mi 54 pierniczki. 5. Miód musi być naturalny.