Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas świąteczny coraz bliżej, więc dziś postanowiłam upiec piernik, ale nie taki typowy, lecz wykorzystałam do niego już mocno dojrzałe banany, których nikt nie chciał jeść. Więc to taki chlebek bananowy z nutą piernikową dzięki dodanej do niego przyprawie do piernika. A banany w pierniku sprawdziły się doskonale. Piernik bananowy wychodzi wysoki, puszysty, wilgotny. Cukru w ogóle do niego nie dodaję. Słodycz pochodzi z bananów i miodu ( 5 łyżek ). Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta może dodać 2-3 łyżki cukru. Piernik bananowy robi się bardzo szybko i łatwo.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 435
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8692
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3100
Polecam.
Odsłon: 1896
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 435
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8692
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3100
Polecam.
Odsłon: 1896
Składniki
W jednej misce łączymy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao
W drugiej misce rozgniatamy za pomocą widelca banany. Dodajemy do nich jajka, olej oraz 5 łyżek miodu. Mieszamy
Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i mieszamy
Na koniec dosypujemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50- 60 minut
Po wystudzeniu możemy oblać czekoladą lub lukrem