Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, aromatyczny, mięciutki i świąteczny piernik dojrzewający, któremu trudno się oprzeć :)
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 242
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 216
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 242
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 216
Składniki
Przygotowania rozpoczynam odpowiednio wcześniej od "zarobienia ciasta :) Miód, cukier, masło i smalec podgrzewam i rozpuszczam w garnku. Mąkę mieszam z przyprawą do pierników. Mleko lekko podgrzewam, musi być letnie. Do mąki dodaję mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski, którą przykrywam ściereczką kuchenną i całość odstawiam w chłodne miejsce na 4-8 tygodni.
Po tym czasie dzielę ciasto na 3 równe części. Każdą część podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję do blaszki 30 x 35 cm. Każdy blat piekę około 18-20 minut w 170 stopniach. Kiedy blaty wystygną, przekładam je ulubionymi dodatkami. U mnie to domowe powidła, masa chałwowa i marcepanowa. Na przełożony piernik kładę deseczkę, którą obciążam na przykład słoikiem ogórków, żeby piernik się „związał” Następnego dnia przygotowuję polewę czekoladową.
Śmietankę podgrzewam, następnie wkruszam do niej czekolady, dodaję masło i miód i na chwilę odstawiam. Kiedy czekolada zrobi się miękka, mieszam do połączenia się składników. Piernik kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam jeszcze lekko ciepłą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia. Piernik ozdabiam dowolnie na przykład orzechami albo małymi pierniczkami. Piernik dojrzewający najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego :)