Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik herbaciany z kremem i powidłami
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 58
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 24
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 19
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 18
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 42
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 58
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 24
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 19
Nie masz pomysłu, jakie danie wegetariańskie podać na grillu? Doskonale spraw...
Odsłon: 18
Składniki
Do miski przekładamy jajka i ubijamy je z cukrem na białą puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy, Przestudzoną herbatę, miód oraz olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy do połączenia się składników. Masa wychodzi dość rzadka. Zmiksowane ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część upiec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Każdy blat ciasta odstawić do przestudzenia. 500 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko 250 ml wymieszać z kaszą manną. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną kaszę i całość gotujemy ok. 5 minut. Masę często mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po łyżce przestudzonej manny. Miksujemy do połączenia się składników. Masło i kasza powinny być w podobnej temperaturze. Do blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go powidłami lub dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Wykładamy drugi blat ciasta i ponownie smarujemy, powidłami lub dżemem i pozostałym kremem. Przykrywamy ostanim blatem ciasta. W garnuszku podgrzać mocno śmietankę, nie zagotowywać, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polać po cieście i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Ciasto długo zachowuje świeżość. Smacznego!