Pyszny piernik marchewkowy, który świetnie sprawdzi się na Święta. Do jego zrobienia potrzebna będzie tylko garstka składników. Piernik jest bardzo smaczny i wilgotny. Można go przełożyć powidłami lub kremem i polać ulubiona polewa. Można go zrobić na „ostatnia chwile.”
Piernik marchewkowy.
Składniki
- 500 g maki
- 500 g cukru
- 500 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki
- 500 g maki
- 500 g cukru
- 500 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Etapy przygotowania
Połowę z podanej porcji cukru, rozpuścić w rondelku. Rozpuszczającego się cukru nie należy mieszać. Kiedy cukier się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę, lekko wymieszać i do miski przesiać make z sodą. Ciasto dobrze wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Następnie do ciasta wlać jeszcze ciepły karmel i całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać do połączenia się składników.

Gotową masę przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół. W 180 stopniach C do suchego patyczka około 40 – 50 minut. Upieczone ciasto trzymać w formie przez 15 – 20 minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż, na pół i przełożyć powidłami lub kremem. Złożyć i polać lukrem lub ulubioną polewą. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 317
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 317



Składniki
- 500 g maki
- 500 g cukru
- 500 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Połowę z podanej porcji cukru, rozpuścić w rondelku. Rozpuszczającego się cukru nie należy mieszać. Kiedy cukier się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę, lekko wymieszać i do miski przesiać make z sodą. Ciasto dobrze wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Następnie do ciasta wlać jeszcze ciepły karmel i całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Gotową masę przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół. W 180 stopniach C do suchego patyczka około 40 – 50 minut. Upieczone ciasto trzymać w formie przez 15 – 20 minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż, na pół i przełożyć powidłami lub kremem. Złożyć i polać lukrem lub ulubioną polewą. Smacznego!
Fajny pomysł. Marchewka na pewno sprawi, że ciasto będzie wilgotne
Pyszotka:)
Smakowicie wygląda :)
Pyszny , apetyczny piernik, kusi wyglądem i swoim smakiem. Pychotka.;)Super