Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik na piwie z bakaliami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12672
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13804
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5784
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12672
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1434
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13804
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5784
Składniki
Orzechy oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Dodaj do nich rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Piwo wlej do rondelka, zagotuj. Odstaw, by przestygło.
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj powidła śliwkowe i jeszcze chwilkę miksuj.
Nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawaj suche oraz wystudzone piwo. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki. Piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj połamane na kawałki obie czekolady, mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Piernik udekoruj przygotowaną polewą i orzechami włoskimi.
80 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie