Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik na piwie z bakaliami"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 374
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2247
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 999
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 374
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2247
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 999
Składniki
Orzechy oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Dodaj do nich rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Piwo wlej do rondelka, zagotuj. Odstaw, by przestygło.
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj powidła śliwkowe i jeszcze chwilkę miksuj.
Nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawaj suche oraz wystudzone piwo. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki. Piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj połamane na kawałki obie czekolady, mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Piernik udekoruj przygotowaną polewą i orzechami włoskimi.
80 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie