Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik noworoczny"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 148
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 60
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1089
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 148
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 60
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1089
Składniki
Miód z cukrem i masłem rozpuść na małym ogniu. Wystudź, mieszając. Do letniej masy stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka i szczyptę soli.
Sodę rozpuść w mleku. Kiedy masa będzie jednolita, wlej rozpuszczoną w mleku sodę, wsyp przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do ceramicznego naczynia, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Rozwałkuj, dodaj mąkę, wykrój serduszka, gwiazdki, choinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Piecz 20 minut. Udekoruj lukrem.
Przepis poleca Jerzy Kryszak</strong>Źródło: Na żywo