Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik pomarańczowy"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 114
Składniki
Masło włóż do garnuszka, rozpuść na małym ogniu. Dodaj czekoladę, miód i przyprawę do pierników, mieszaj, aż powstanie płynna masa. Mąki przesiej z proszkiem, cynamonem i solą. Dodaj skórkę pomarańczową.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij kogel mogel z żółtek i cukru. Połącz go z: masą miodową, esencją, mąkami. Ciasto przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 30-40 minut w 170oC (do suchego patyczka).
Ciasto ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pomarańczę polej wrzątkiem, z połowy zetnij paseczki skórki, resztę potnij w plasterki. Ciasto udekoruj cukrem pudrem, plastrami i skórką pomarańczy.
Domowa skórka
Skórkę z pomarańczy pokrój w kosteczkę. Przelej ją wrzątkiem. Zalej gęstym syropem i gotuj do miękkości.Źródło: Naj