Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-12-2021
Przy tym wypieku musimy zarezerwować nieco więcej czasu, ale trud się opłaca. Ciasto smakuje wyśmienicie. Krem budyniowy i galaretką tworzą nieco kontrastu. Całość tworzy pyszną i smaczną kompozycję. Moim zdaniem jest to wypiek, który zaskoczy pod czas świąt niejednego gościa.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 2123
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2307
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 88
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 173
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1574
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 2123
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2307
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 88
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 173
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1574
Składniki
Ciasto na piernik: Masło rozpuszczam wraz z cukrem i kakao. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przestudzone masło. Ubijam. Dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do piernika. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie waniliowe i żółtka. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia i powstania budyniu. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Galaretka wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Lekko gotuję. Miksuję na gładką masę. Dodaję galaretki wiśniowe. Mieszam. Na pierwszym blacie smaruję połowę masy budyniowej. Na masie budyniowej układam galaretkę wiśniową. Na galaretce smaruję pozostałą masę budyniową. Układam drugi blat ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !