Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-12-2021
Przy tym wypieku musimy zarezerwować nieco więcej czasu, ale trud się opłaca. Ciasto smakuje wyśmienicie. Krem budyniowy i galaretką tworzą nieco kontrastu. Całość tworzy pyszną i smaczną kompozycję. Moim zdaniem jest to wypiek, który zaskoczy pod czas świąt niejednego gościa.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1255
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 187
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1255
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 187
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 480
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 77
Składniki
Ciasto na piernik: Masło rozpuszczam wraz z cukrem i kakao. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przestudzone masło. Ubijam. Dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do piernika. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie waniliowe i żółtka. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia i powstania budyniu. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Galaretka wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Lekko gotuję. Miksuję na gładką masę. Dodaję galaretki wiśniowe. Mieszam. Na pierwszym blacie smaruję połowę masy budyniowej. Na masie budyniowej układam galaretkę wiśniową. Na galaretce smaruję pozostałą masę budyniową. Układam drugi blat ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !