Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-12-2021
Przy tym wypieku musimy zarezerwować nieco więcej czasu, ale trud się opłaca. Ciasto smakuje wyśmienicie. Krem budyniowy i galaretką tworzą nieco kontrastu. Całość tworzy pyszną i smaczną kompozycję. Moim zdaniem jest to wypiek, który zaskoczy pod czas świąt niejednego gościa.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12039
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12039
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Składniki
Ciasto na piernik: Masło rozpuszczam wraz z cukrem i kakao. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przestudzone masło. Ubijam. Dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do piernika. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie waniliowe i żółtka. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia i powstania budyniu. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaję partiami zimny budyń. Galaretka wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Lekko gotuję. Miksuję na gładką masę. Dodaję galaretki wiśniowe. Mieszam. Na pierwszym blacie smaruję połowę masy budyniowej. Na masie budyniowej układam galaretkę wiśniową. Na galaretce smaruję pozostałą masę budyniową. Układam drugi blat ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !