Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik staropolski"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 752
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 752
Składniki
Miód, cukier i smalec podgrzewam, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzam przesianą mąkę. Po przestudzeniu wyrabiam. Dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy.
Suszone śliwki siekam i z resztą bakalii dodaję do masy. Wyrabiam gładką masę. Ciasto przekładam do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i dzielę na trzy równe części. Rozwałkowuję je i układam w keksówkach. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Studzę.
Ciasta przekładam grubą warstwą powideł. Obie czekolady łamię na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną roztapiam na parze, mieszając. Lekko przestudzoną polewą polewam wierzch piernika. Odstawiam go na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł.Źródło: Kobieta i życie