Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik staropolski Piernik Składniki na 3 blaty
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Składniki
W garnku z grubym dnem umieszczamy tłuszcz, miód, mleko i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Stopniowo masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki sypkie tj. mąka, soda oczyszczona, sól, przyprawy korzenne mieszamy i przesiewamy do miski. W misie robota kuchennego wyrabiamy składniki sypkie, wystudzoną masę miodową, rozkłócone jajka. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia. Wierzch przykrywamy bawełnianą szmatką, a następnie workiem foliowym lub folią spożywczą. Przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 3-6 tygodni. Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części