Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli od dawna marzysz o tym, by zrobić na Boże Narodzenie dojrzewający piernik według tradycyjnego przepisu, to z końcem listopada jest już na to za późno. Czy wiesz, że ciasto na taki piernik może dojrzewać nawet kilka miesięcy?... Nie martw się! Poniżej znajdziesz przepis na piernik staropolski ostatniej szansy. Zacznij już dziś, a zdążysz do Wigilii!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1909
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1909
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Wlej do rondelka miód, dołóż cukier i rozdrobnione masło. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i w rondelku powstanie jednolita masa, zdejmij go z ognia i przestudź zawartość.
Wymieszaj w misie miksera mąkę z przyprawą piernikową i solą. W osobnym naczyniu rozpuść w mleku sodę. Przelej do misy masę miodową, mleko z sodą i rozkłócone jajka. Zmiksuj dokładnie na jednolite, miękkie, lepkie ciasto.
Przełóż ciasto do naczynia, w którym będzie leżakować (najlepiej kamionkowego lub ceramicznego, ale może to być np. emaliowany garnek). Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na co najmniej 3 tygodnie w chłodne miejsce (możesz na balkon, o ile nie ma mrozu – w przeciwnym razie trzymaj ciasto w lodówce).
Dojrzałe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (może wcześniej wymagać lekkiego ogrzania, by było bardziej plastyczne) o grubości 7-8 mm. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20 minut. Wystudź ciasto na blasze. Podziel na 3 identyczne prostokąty.
Przełóż prostokąty ciasta powidłami. Owiń piernik szczelnie folią aluminiową i odłóż (najlepiej pod obciążeniem) w chłodne miejsce na jeszcze co najmniej 3 dni. Gotowy piernik udekoruj wedle uznania, np. polewą czekoladową, lukrem albo posypką z posiekanych bakalii.