Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty piernik, który każdemu się uda, a jest bardzo delikatny w smaku.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1515
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 240
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 249
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 243
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8833
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1515
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 240
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 249
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 243
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8833
Składniki
W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę, następnie dodajemy miód oraz mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier oraz sól. Stopniowo wlewamy mieszankę z rozpuszczonego masła, cały czas miksując mikserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekane orzechy wymieszane z łyżeczką mąki, ponownie chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok. 25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder łączymy z gorącą wodą oraz sokiem z cytryny. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta lub po prostu wylewamy na ciasto i zostawiamy do zastygnięcia