Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik z kremem"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2718
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2718
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 108
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 105
Składniki
W garnku rozpuść masło, dodaj miód i przyprawy. Podgrzewaj, mieszając. Odstaw do wystudzenia. Jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy maślano-miodowej dodaj sodę, wymieszaj, połącz z jajkami, miksując na najniższych obrotach. Dodaj połowę mąki, wymieszaj, wlej mleko, dodaj resztę mąki, kakao, wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę, piecz przez 60 minut w 180°C. Wyjmij, wystudź. Pistacje oddziel od łupinek, upraż na patelni.
Ciasto przekrój w poprzek na trzy części. Zagotuj mleko z cukrem, wsyp kaszę mannę. Gotuj do zgęstnienia kaszy, ciągle mieszając. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę, dodawaj po łyżce zimnej kaszy, cały czas miksując. Dodaj pistacje, wymieszaj. Kremem przełóż ciasto.
Masło rozpuść. Cukier przesiej, dodaj mleko, masło, wymieszaj. Lukrem oblej ciasto, posyp pistacjami, udekoruj.
CZAS: około 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień