Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pycha, wilgotny, mięciutki i łatwy w wykonaniu piernik z dżemem mandarynkowym i kremem czekoladowym.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2898
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2898
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do dużej miski wlewamy mleko, olej, cukier i dżem mandarynkowy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180°C około 50-60 minut. Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo aby otrzymać 3 blaty. Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym, a drugą dżemem mandarynkowym.
Polewa: Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą. Wylewamy na ciasto i dekorujemy posypką cukrową. .