Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o upieczeniu na tegoroczne święta piernika, ale zostało ci już zbyt mało czasu, by przygotować go z długo dojrzewającego ciasta? Sięgnij po niezawodny przepis na szybki, mocno miodowy piernik z masą grysikową!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5301
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5301
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Roztop w rondelku masło. Połącz z cukrem, miodem, mlekiem i przyprawą piernikową. Podgrzewaj chwilę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej cieczy. Przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Trzy żółtka połącz z przestudzoną mieszanką. Przesiej do niej mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach – tylko do połączenia składników. Ubij białka na pianę i delikatnie połącz ją z masą piernikową.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, skrój z wierzchu wypukłą część i przekrój je na 3 blaty. Skrojony wierzch pokrusz drobno i odłóż do dekoracji.
Ugotuj kaszę mannę na mleku zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź. Utrzyj żółtko z cukrem i masłem na kremową masę. Stopniowo dodaj do niej przestudzoną mannę. Zmiksuj na jednolity krem.
Przełóż kremem grysikowym blaty piernika, lekko je dociskając. Cienką warstwę kremu rozprowadź na wierzchnim blacie i oprósz go pokruszonym ciastem. Włóż na kilka godzin do lodówki.