Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o upieczeniu na tegoroczne święta piernika, ale zostało ci już zbyt mało czasu, by przygotować go z długo dojrzewającego ciasta? Sięgnij po niezawodny przepis na szybki, mocno miodowy piernik z masą grysikową!
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54206
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 541
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5547
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54206
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 541
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5547
 
         
         
                Składniki
Roztop w rondelku masło. Połącz z cukrem, miodem, mlekiem i przyprawą piernikową. Podgrzewaj chwilę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej cieczy. Przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Trzy żółtka połącz z przestudzoną mieszanką. Przesiej do niej mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach – tylko do połączenia składników. Ubij białka na pianę i delikatnie połącz ją z masą piernikową.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, skrój z wierzchu wypukłą część i przekrój je na 3 blaty. Skrojony wierzch pokrusz drobno i odłóż do dekoracji.
Ugotuj kaszę mannę na mleku zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź. Utrzyj żółtko z cukrem i masłem na kremową masę. Stopniowo dodaj do niej przestudzoną mannę. Zmiksuj na jednolity krem.
Przełóż kremem grysikowym blaty piernika, lekko je dociskając. Cienką warstwę kremu rozprowadź na wierzchnim blacie i oprósz go pokruszonym ciastem. Włóż na kilka godzin do lodówki.