Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o upieczeniu na tegoroczne święta piernika, ale zostało ci już zbyt mało czasu, by przygotować go z długo dojrzewającego ciasta? Sięgnij po niezawodny przepis na szybki, mocno miodowy piernik z masą grysikową!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Roztop w rondelku masło. Połącz z cukrem, miodem, mlekiem i przyprawą piernikową. Podgrzewaj chwilę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej cieczy. Przestudź.
Oddziel białka od żółtek. Trzy żółtka połącz z przestudzoną mieszanką. Przesiej do niej mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach – tylko do połączenia składników. Ubij białka na pianę i delikatnie połącz ją z masą piernikową.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, skrój z wierzchu wypukłą część i przekrój je na 3 blaty. Skrojony wierzch pokrusz drobno i odłóż do dekoracji.
Ugotuj kaszę mannę na mleku zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź. Utrzyj żółtko z cukrem i masłem na kremową masę. Stopniowo dodaj do niej przestudzoną mannę. Zmiksuj na jednolity krem.
Przełóż kremem grysikowym blaty piernika, lekko je dociskając. Cienką warstwę kremu rozprowadź na wierzchnim blacie i oprósz go pokruszonym ciastem. Włóż na kilka godzin do lodówki.