Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie specjały, których podczas świąt nie może zabraknąć. Jednym z nich są niewątpliwie pierniczki. Te słodkie ciasteczka o smaku korzennych przypraw możecie przygotować razem z dziećmi, które z pewnością będą miały wiele frajdy podczas pomagania w kuchni. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na proste i szybkie pierniczki bez dodatku miodu.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2900
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 450
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 631
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2900
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 450
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 631
Składniki
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy z nich ciasto na pierniczki do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
Wcinamy pierniczki o różnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, następnie przekładamy do szczelnych pojemników. Do tego celu możemy wykorzystać puszki, słoiki na ciasteczka lub plastikowe pojemniki na żywność.
Przed podaniem pierniczki dekorujemy lukrem.