Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie specjały, których podczas świąt nie może zabraknąć. Jednym z nich są niewątpliwie pierniczki. Te słodkie ciasteczka o smaku korzennych przypraw możecie przygotować razem z dziećmi, które z pewnością będą miały wiele frajdy podczas pomagania w kuchni. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na proste i szybkie pierniczki bez dodatku miodu.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 637
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 68
Składniki
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy z nich ciasto na pierniczki do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
Wcinamy pierniczki o różnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, następnie przekładamy do szczelnych pojemników. Do tego celu możemy wykorzystać puszki, słoiki na ciasteczka lub plastikowe pojemniki na żywność.
Przed podaniem pierniczki dekorujemy lukrem.