Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki miękkie i pulchniutkie to obowiązkowa przekąska podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także i wcześniej czy później. Już od początku grudnia miej zawsze puszkę pełną upieczonych pierniczków z lukrem. Dzięki temu zawsze uratujesz każde spotkanie, a dzieci będą zachwycone - nie tylko możliwością jedzenia, ale też dekorowania!
To sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka, które wychodzą miękkie i pulchne. Jest to spowodowane dodaniem mniejszej ilości miodu, brakiem całych jajek oraz dużej ilości masła. Rozwałkowuje się je grubiej, dzięki czemu rosną dość mocno, a wewnątrz pozostają delikatne. Następnie wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika, by zachowały świeżość na bardzo długo. Miód sprawia, że wypieki się nie psują i wytrzymają przez całe Boże Narodzenie i nawet dłużej.
Niestety klejące się do rąk ciasto jest wyznacznikiem miękkich pierniczków. Dlatego przed wałkowaniem dobrze jest wstawić masę na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut do lodówki, by lekko stwardniało. Do obsypania dłoni użyj sypkiego kakao lub cukru pudru, które nie sprawią, że ciasto stwardnieje, ale zapobiegną nadmiernemu przywieraniu do rąk. Pamiętaj też, że czas wałkowania i obróbki jest ograniczony - trzeba to zrobić szybko!
Tak jak i w przypadku klasycznego piernika, do masy koniecznie dodaj przyprawę do piernika - gotową kupioną w sklepie lub mieszankę domowej roboty. Najlepiej sprawdzą się: cukier waniliowy, imbir, ziele angielskie, kardamon, goździki, anyż, czarny pieprz. Do miski możesz też wsypać odrobinę cynamonu czy nawet chili. Konkretne proporcje zależą od twoich indywidualnych upodobań, ale przyjmuje się, że na kilogram ciasta wsypuje się 20 gramów przyprawy do piernika. Jeśli zostanie ci jej więcej, nie przejmuj się i upiecz dodatkowo wilgotny piernik na dużą blachę, koniecznie przełożony powidłami. Wszystkie składniki podgrzej na samym początku razem z masłem i miodem, co pozwoli idealnie wydobyć smak. Następnie umieść je na blacie, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Pieczenie może sprawić, że miękkie pierniczki będą rosnąć i tracić swój kształt. Kluczem jest odpowiednia ilość sody oczyszczonej - na pół szklanki mąki wsypuje się około pół łyżeczki. Warto też schłodzić ciasto przez kilka godzin a nawet na cały dzień przed rozpoczęciem wałkowania, co sprawi, że stwardnieje i nie będzie się aż tak bardzo rozchodzić się w trakcie pieczenia. Ciasteczka delikatnie wykrawaj i odkładaj na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość spore odstępy.
Kolejnym problemem, który możesz napotkać, to pękanie pierniczków. Może to być spowodowane dwoma czynnikami. Pierwszym jest zbyt grubo rozwałkowane ciasto. Ciasteczka powinny być grubsze niż standardowe, twarde pierniki, ale wystarczy placek o grubości 5 mm. Upewnij się też, że piekarnik jest odpowiednio rozgrzany - zbyt wysoka temperatura zamknie skórkę i uniemożliwi rośnięcie ciasta.
Zbyt twarde pierniczki to efekt zbyt długiego czasu pieczenia. Wystarczy krótka chwila, by przegapić idealny moment na wyciągnięcie je z pieca. Pierwszy raz warto sprawdzić ciasteczka już po 7 minutach, w razie potrzeby przedłużając pieczenie o 1-2 minuty, ale nie dłużej. Najlepiej sprawdź na jednym pierniczku, jaki czas pieczenia będzie optymalny dla twoich ciasta i piekarnika.
Najlepsze pierniczki to oczywiście te nadziewane dżemem, ale jeśli nie masz odpowiedniej szprycy i czasu, możesz pominąć ten krok. Wystarczy aksamitny i słodki lukier, a z powodzeniem sprawdzą się też rozpuszczone kostki czekolady. Przygotowanie tych pierniczków to też świetna okazja, by zaangażować całą rodzinę w ich przyozdabianie, by zachwycały nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Należy przechowywać je w szczelnym pojemniku z przykrywką, najlepiej z dodatkiem plasterka jabłka, by zachowały swoją świeżość na długo.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 585
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75476
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 585
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75476
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1617
Składniki
Przesiej mąkę i wsyp ją do dużej miski. Dodaj do niej: przyprawę do piernika, sodę, cukier oraz kako i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
Masło roztop z miodem na małym ogniu. Nie gotuj za długo, tylko do roztopienia się składników. Zdejmij masło z miodem z palnika i odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj żółtka.
Ostudzony miód z masłem dodaj do mąki z pozostałymi składnikami. Mieszając, dodawaj stopniowo i powoli jogurt naturalny do momentu, w którym składniki się połączą. Do masy dodaj żółtka i mieszaj do czasu powstania gładkiej, jednolitej masy.
Stolnicę oprusz mąką. Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj je. Ciasto nie powinno być za cienkie. Przygotuj foremki do wycinania pierniczków.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pierniczki za pomocą foremek i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia dość blisko siebie, ale pamiętaj, żeby pierniczki nie stykały się ze sobą.
Jajko rozbełtaj widelcem. Za pomocą pędzelka smaruj jakiem wierzch pierniczków.
Piecz około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową według uznania.