Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kolejny świetny sposób na wykorzystanie puree z dyni: piernikową babkę dyniową . Babka wychodzi niesamowicie wilgotna i puszysta. Zapach przypraw roznosi się po całej kuchni i sprawia, że ciężko jest się oprzeć kolejnym kawałkom ciasta. Całość w smaku mocno przypomina aromatyczny piernik, co oznacza, że babka dyniowa idealnie sprawdzi się zarówno na jesiennym, jak i świątecznym stole .
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4346
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4346
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
Przesiej do miski 360 g mąki tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i mielonego ziela angielskiego oraz 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj je krótko za pomocą rózgi, tylko do rozprowadzenia przypraw w mące.
Do osobnej, dużej miski przełóż 120 g miękkiego masła i dodaj do niego 200 g brązowego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski za pomocą szpatułki
Dodaj do masła dwa duże jajka. Zrób to pojedynczo i dokładnie połącz ze sobą zawartość miski przed dodaniem następnego. Po dodaniu drugiego jajka zwiększ trochę obroty i ubij całość do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Dodaj do ciasta 400 gramów musu z dyni i krótko połącz z je z tłuszczem za pomocą miksera na niskich obrotach, tylko do rozprowadzenia dyni w tłuszczu. Następnie wlej cienkim strumieniem 120 ml syropu klonowego, stale mieszając całość na niskich obrotach. Na tym etapie masa będzie wyglądać jakby chciała się rozdzielić – nie ma się czym przejmować. Na koniec dodaj jeszcze łyżeczkę pasty waniliowej i krótko wymieszaj ciasto do całkowitego połączenia.
Dodaj w trzech partiach składniki suche. Zrób to po kilka łyżek, za każdym krótko łącząc ze sobą zawartość miski tylko do chwili, aż mąka przestanie być widoczna. Nie miksuj zbyt długo ciasta, bo całość stanie się ciężka i zbita.
Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 30 x 12 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni blaszki.
Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 60 minut, do suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto sprawdzić ciasto po około 50 minutach i zdecydować o wydłużeniu lub skróceniu czasu pieczenia.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw je w blaszce na około 10 minut, do lekkiego wystudzenia. Następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie na kratce.
Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Do niewielkiej miski wsyp 100 g cukru pudru i dodaj do niego jedną lub dwie łyżki wody. Całość wymieszaj do uzyskania gęstego, ale nadal płynnego lukru. Polecam zacząć od jednej łyżki wody i stopniowo dodawać ją w miarę potrzeby, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polej babkę dyniową tak przygotowanym lukrem używając łyżki lub rękawa cukierniczego.
Smacznego!