Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowa choinka może być świetnym, jadalnym prezentem dla bliskiej osoby. Może też być piękną ozdobą świątecznego stołu. Piernikowe gwiazdki można upiec wcześniej przy okazji pieczenia ciasteczek na choinkę i schować do metalowej puszki. Wystarczy wyciągnąć elementy choinki na 2-3 dni przed zjedzeniem i udekorować je lukrem składając w całość.
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4867
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3961
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1443
Świąteczne smaki.
Odsłon: 46
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4867
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3961
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1443
Świąteczne smaki.
Odsłon: 46
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę. Pozostawić do zastygnięcia lukru.