Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa rolada z bakaliami"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 362
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 111
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2183
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 362
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 111
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2183
Składniki
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, rozmącone jajka, miód, przyprawę do piernika oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy lub blacie, nadając mu kształt prostokąta. Posmaruj je powidłami śliwkowymi wymieszanymi z bakaliami, skórką i sokiem z cytryny oraz rumem.
Ciasto zwiń jak roladę, końcówki zlep i zawiń pod spód. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180° C około 25- 30 min.
Po wystudzeniu ciasto zawiń w folię spożywczą i trzymaj je przez kilka dni w chłodnym miejscu. Dzięki temu rolada zmięknie. Przed podaniem oprósz ją cukrem pudrem, udekoruj orzechami, skórką pomarańczową oraz listkami mięty lub melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie