Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowe choinki udekorowane lukrem.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30203
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4152
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30203
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9669
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2155
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4152
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 861
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Gdy ciasto stanie się jednolite, przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką). Wyciąć gwiazdki – przynajmniej 3 różne wielkości. Zrobić też małe kuleczki, które posłużą jako czubki choinek. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, i piec na złoty kolor.
Przygotować lukier. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwalić cukrem (można dodać do smaku szczyptę kwasku cytrynowego).
Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej.
Tak przygotowane piernikowe drzewka mogą zdobić świąteczny stół, ładnie zapakowane będą świetnym, słodkim prezentem pod choinkę.