Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowe choinki udekorowane lukrem.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1861
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70156
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24955
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 136
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 91
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1861
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70156
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24955
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 136
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 91
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Gdy ciasto stanie się jednolite, przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką). Wyciąć gwiazdki – przynajmniej 3 różne wielkości. Zrobić też małe kuleczki, które posłużą jako czubki choinek. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, i piec na złoty kolor.
Przygotować lukier. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwalić cukrem (można dodać do smaku szczyptę kwasku cytrynowego).
Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej.
Tak przygotowane piernikowe drzewka mogą zdobić świąteczny stół, ładnie zapakowane będą świetnym, słodkim prezentem pod choinkę.