Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowy żłóbek"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Wbrew pozorom jej zrobienie wcale nie jest trudne. Do pracy zaangażuj dzieci – ozdabianie elementów szopki dostarczy im wiele radości.
Wymieszaj wszystkie suche . W środku zrób dołek, wbij do niego jajka, wlej roztopione chłodne masło i miód. Zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wykrawaj za pomocą noża do pizzy i szablonów (przygotuj je wcześniej z brystolu) poszczególne części szopki.
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj białkiem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 8-10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj lukier z 2 białek, 40 dkg cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny. Utarty lukier przelej do pergaminowego rożka lub szprycy do ciasta i wspólnie z dziećmi udekorujcie elementy piernikowej szopki według własnego pomysłu.Źródło: Tele Tydzień