Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pijane tartaletki ze śliwkami"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 209
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 209
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków. Foremki wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą bułki, wyłóż ciastem. Piecz 5 minut w 190oC. Wyjmij z piekarnika.
Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Wino mocno podgrzej ze skórką pomarańczową. Wrzuć śliwki, duś około 5 minut. Owoce wyjmij z zalewy, dobrze osącz i zostaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą, jasną masę. Na końcu delikatnie wymieszaj z mąką.
Śliwki rozłóż na podpieczonych spodach. Dociśnij i zalej masą żółtkową. Piecz w 190oC przez 8 minut, by masa się ścięła. Odczekaj 15-20 minut, nim wyjmiesz tartaletki z foremek.Źródło: Naj