Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek agrestowy z bezą"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13723
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10073
Szybka i smaczna
Odsłon: 13723
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10073
Składniki
Agrest oczyść i opłucz. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka. Masło utrzyj z solą, 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Gdy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, stopniowo dodawaj żółtka. Następnie do masy dodaj całe 4 jajka na przemian z porcjami mąki ziemniaczanej.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy maślano-jajecznej. Dobrze wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Rozsmaruj ciasto i rozłóż agrest. Owoce lekko wciśnij w ciasto i posyp 2 łyżkami cukru. Piecz placek w temperaturze 175o C przez 35 minut.
Białka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Ubij, dosypując resztę cukru. Bezę przełóż do szprycy cukierniczej. Placek wysuń z pieca i na wierzch wyciśnij porcję bezy. Zwiększ temperaturę do 250o C. Ponownie wstaw ciasto i piecz jeszcze 10 minut, aż beza ładnie się zrumieni. Gdy placek wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 360 kcal
Aby trochę osłodzić kwaskowaty smak agrestu, ciasto możesz polać musem. Przygotuj go z serka mascarpone zmiksowanego z truskawkami.Źródło: Na żywo