Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek czekoladowy z wiśniami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 113
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 63
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 113
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 63
Składniki
Ciasto cytrynowe upiecz w podłużnej foremce według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź, a potem potnij w cienkie plasterki.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli i kakao. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, cukier i cukier waniliowy. Rozcierając wszystkie palcami, szybko zagnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.
Przygotowany spód posmaruj konfiturą i przykryj plasterkami ciasta cytrynowego. Lekko je dociśnij, a potem skrop likierem. Wiśnie osącz z zalewy. Owoce rozłóż równomiernie na cieście. Wierzch posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 60 minut. Gotowe ciasto wystudź. Oprósz cukrem pudrem.
ok. 2 godz., 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina