Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie znakomity. Powiem tak jadłam wiele drożdżowców ale ten jest najlepszy!!!!! Jak mam laski wanilii to zamiast cukru waniliowego właśnie dodaję jej ziarenka.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 353
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1427
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 353
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1427
Składniki
Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić margarynę, dodać do niej olej. Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy jajka z resztą cukru. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, sól i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące, rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy w 180st, gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone....