Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 50
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31211
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 386
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1479
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 50
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31211
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 386
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1479
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem. Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15 min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-35 min