Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących smak orzechów i mocnej kawy.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3468
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3468
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Składniki
Placek bezowy. 7 białek, 25 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanil., 25 dag siekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam zmielonych), szczypta soli. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanil. chwilkę ubić a na koniec wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec 2 placki na waflu.
Placek kruchy. 25 dag mąki, 12,5 dag margaryny, 3 żółtka, łyżka śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanil. Posiekać nożem wszystkie składniki, zagnieść ciasto i upiec w takiej samej blaszce jak placki bezowe (oczywiście wyłożonej pergaminem).
Masa kawowa. 1/2 szkl zaparzonej mocnej kawy, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru. Żółtka rozmącić z kawą, dodać cukier i zagotować aż całość zgęstnieje, oczywiście cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć w misce masło i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Ucieramy aż krem będzie aksamitny i puszysty.
Składanie ciasta. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na spód położyć placek orzechowy (waflem do dołu), rozsmarować 1/2 masy kawowej, placek kruchy, drugą część masy kawowej i placek orzechowy (waflem do góry).