Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek korzenny z gruszkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Składniki
ok. 90 minut
Gruszki umyć, wytrzeć do sucha, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, a te na plasterki. Od razu skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem, korzenną przyprawą do piernika i kakao.
Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Porcjami wsypywać sypkie . Dobrze wymieszać mikserem.
Blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wcisnąć w nie pionowo plasterki gruszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 45 minut. Pokroić, udekorować melisą.Źródło: Życie na gorąco