Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17308
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 154
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17308
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 154
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Składniki
Składniki na ciasto wrzucamy do miski.
Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dzielimy je wówczas na 3 części.
Każdą po kolei rozwałkowujemy na placki o wielkości blaszki do pieczenia. Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.
W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemy kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a następnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste. Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy.
Kiedy dodamy ostatnią łyżkę kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową powidła śliwkowego.
Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.
Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni. Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!