Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek orkiszowy z mirabelkami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka włóż do miski, dodaj sól. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżce cukru oraz żółtka.
Następnie, wciąż miksując, powoli dodawaj suche oraz olej.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką i posyp bułką tartą.
Na wierzchu rozłóż śliwki (skórką do dołu). Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
70 minut. Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie