Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest dosc słodki ale u mnie nikomu to nie przeszkadza bo długo nie trzeba czekac na pustą blaszkę polecam
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5676
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1559
Składniki
Najpierw rozpuszczamy obydwie galaretki w połowie ilości wodyniż na opakowaniu( kazda osobno)
Ciasto:ubijamy mikserem białka na sztywną pianę dodajemy cukier ,orzechy i delikatnie mieszamy łyzką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem , miód i cukier waniliowyłaczymy wszystkie składniki.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i dajemy na spód jeden płat wafla , wykładamy na niego ciasto i pieczemy w 180 stopni przez ok 30-35 minut az zrobi sie brązowe
krem budyniowy:zagotowac szkl mleka z cukrem w drugie szkl rozpuscic budyń , żółtka i mąke.Gdy mleko zacznie sie gotowac wlac rozpuszczone składniki i mieszac na małym ogniu az zrobi sie gęsty budyn.Dac w chłodne miejsce zeby wystygł.Utrzec kostkę masła dodac zimny budyń i połaczyc na puszysta masę.
składanie ciasta od dołu: ciasto orzechowe (waflem od spodu)na to połowę kremu nastepnie układamy wzdłóz biszopty,pomiedzy nie dajemy na przemian zastygnieta galaretkę pokrojona w podłuzne paski,nastepnie reszte kremu i wierzch przykrywamy drugim płatem wafla.
polewa:czekoladę połamac na drobne kawałki dodac mleko i rozpuscic w kapieli wodnej.Gotowa polewa smarujemy wafel , dekorujemy ( ja uzyłam cukier perlisty i kolorowe motyle).Najlepiej smakuje na drugi dzień.