Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na około 24 porcje 1 porcja zawiera ok. 430 kcal
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21598
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21598
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, soli, posiekanej margaryny i jaj zagnieść ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą, chłodzić około 30 min. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni celsjusza.Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Zapiekać ok. 15 min
mleko zagotować z solą, wsypać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie mleko i będzie miękki. Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę także ubić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
do masy dodać ryż, migdały i skurkę z cytryny, wymieszać. Następnie kolejno dodać śmietanę i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę ryżową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Placek piec okolo 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO :)