Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Placek ten na pewno posmakuje każdemu kto go spróbuje, a jego smak zaskoczy nie jedno podniebienie.
blaszka
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Cytrynę oparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, z cytryny wycisnąć sok. Śliwki opłukać wyjąć pestki , pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla dodać cukru i podsmażyć do momentu rozpadu śliwek, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Chwilę jeszcze podsmażyć, a następnie wystudzić. Ciasto; Płatki owsiane rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką dodać sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać miękkie masło oraz cukier , całość dokładnie połączyć rozcierając składniki palcami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli). Do przygotowanej tortownicy rozsypać 2/3 ciasta, na ciasto rozłożyć przygotowane śliwki. Śliwki posypać pozostałym ciastem tworząc kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.