Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek watykański z owocami, kruchym ciastem i masą serową z mascarpone to coś, co podbije serca każdego miłośnika słodkich wypieków.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 741
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15156
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45522
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 741
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15156
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45522
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki posiekaj nożem i połącz na jednolitą kulę. Podziel ją na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Zrób masę serową. Wszystkie składniki wyciągnij przed przygotowywaniem placka watykańskiego. Do miski dodaj twaróg albo serek śmietankowy, miękkie masło i cukier. Całość zmiksuj do połączenia. Wtedy dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim, dalej mieszając. Wmieszaj serek mascarpone. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj skrobię i zamieszaj delikatnie szpatułką do połączenia. Masa powinna być dość gęsta.
Większą część ciasta wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nią spód tortownicy o wielkości ok. 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, najlepiej przez 10 minut.
Po tym czasie wylej masę serową na kruchy spód. Wyłóż ulubione owoce. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, wytnij z niej paski i pokryj masę serową, tworząc kratkę.
Wstaw ponownie do piekarnika na około 50-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się mocno zarumieniać, przykryj folią aluminiową albo zmniejsz temperaturę do 170 stopni.