Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś cudowniejszego w pochmurny dzień niż kawałek ciasta na talerzu, które przypomina słońce i lato? Ten pyszny placek z brzoskwiniami z puszki ma gładkie i kremowe nadzienie, a maślane, kruche ciasto tworzy wyborne dopełnienie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6250
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6250
Składniki
Rozpocznij pracę od zagniecenia ciasta. Przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj posiekane, zimne masło, żółtka i skórkę cytrynową, po czym szybko zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę i podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Większą porcję zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki, natomiast mniejszą część rozwałkuj i wyłóż nim dno blaszki (25 x 35 cm), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz podpiec dolne ciasto, wkładając je do piekarnika na 180°C przez 15-20 minut.
Przejdź do masy serowej. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były wyjęte z lodówki choćby na 2 godziny przed rozpoczęciem pracy. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem (w zależności od własnych preferencji poziomu słodkości użyj mniej lub więcej cukru). Dodaj twaróg, budyń i skórkę pomarańczową, po czym zmiksuj całość na jednolitą masę.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i odsącz na sicie. Na podpieczony spód wyłóż masę serową i brzoskwinie. W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i utrwal cukrem pudrem. Wyłóż pianę na owoce, wyrównaj, a wierzch ciasta przykryj startym na tarce kruchym ciastem. Włóż blachę z ciastem na około 60 minut i piecz w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wystudź przy otwartych drzwiach i wyjmij ciasto z blachy dopiero, gdy placek będzie zupełnie zimny. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem przed serwowaniem.