Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest tak pyszne ,ze rozpuszcza się samo w ustach. Można byłoby ,go jeść bez końca. Gości na stole w każdą niedzielę i święta. Przepis jest prosty i pyszny. Zapraszam na film.
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13486
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 78
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 93
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 313
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13486
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 78
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 93
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 313
Składniki
Jabłka obrać pokroić w drobna kostkę i połączyć z konfiturą żurawinową.
Jajka rozbić i odzielić żółtka od białek.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z przesianym cukrem pudrem.
Do masy dodawąć po jednym żółtku i dalej ucierać następnie dodać kilka kropli zapachu cytrynowego. Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.Wszystko to kręcimy mikserem do połączenia się składników.
Wlączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra,dół. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie połączyć z naszą masą. Wszystko to kręcimy mikserem tak jak na fotce.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Forma o rozmiarach 25na 30 jeśli takiej nie masz to polecam okrągłą forme o średnicy 28 cm. Ciasto wyłożyć do formy,uformować i polożyć nasze jabłka. Jabłka należy wcisnąć w ciasto łyżką.Tak jak na fotce
Wastawiamy do nagrzanego piekarnika i przestawiamy temperaturę na 170 stopni funkcja góra,dół. Pieczemy naśrodkowej pólce przez 50 minut, następnie przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze przez 15 minut, po tym czasie przestawiamy na funkcję pieczenie dół i jeszcze 5 minut. Pamiętajmy,ze każdy piekarnik inaczej piecze. Pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 10 minut w zamknietym piekarniku a następnie uchylamy drzwiczki i jeszcze pozostawiamy na 30 minut. W ten sposób ciasto nam nie opadnie ,gdyż nie dostanie szoku termicznego .
Tak się prezentuje po rozkrojeniu. Jest wyrośnięte i upieczone.
Ciasto jest wyjątkowe ,gdyż jabłka żurawiną dodają wyjątkowy smak. Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem. Zapraszam na film na YouTube na moj kanał Mangiare u Ewki Smacznego!