Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Placek z kremem budyniowym, polewą karmelową i orzechami
  • Ciasta
  • Przepis na

Placek z kremem budyniowym, polewą karmelową i orzechami

20.04.2016 Odsłon: 9722
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Miód, budyń, karmel i orzechy, czyli naturalny antydepresant

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24869

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7508

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 6869

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2532

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1556

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 70846

do 60 min 60 min
91
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24869

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7508

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 6869

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2532

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1556

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 70846

do 60 min 60 min
91
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Placek z kremem budyniowym, polewą karmelową i orzechami
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruche placki:
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • 4 łyżki naturalnego, płynnego miodu
  • 1 jajko
  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • krem budyniowy:
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania (48g) cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła
  • wierzch:
  • 1 szklanka cukru
  • 400ml śmietanki 30%
  • garść orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1

PICHCIMY KRUCHE PLACKI Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie prostokątne formy o wymiarach około 22 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy jajko oraz miód i sprawnie zagniatamy ciasto. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, aby naprędce połączyć składniki w jedną, zwartą całość i nie ocieplać ich zanadto w dłoniach. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasze placki staną się raczej zakalcowym gniotem. Z ciasta formujemy kulę, którą następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, aby niepotrzebnie się nie ogrzewała, a drugą rozwałkowujemy na placek wielkością przypominający rozmiar przygotowanej formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na formę. Wylepiamy ją dokładnie i wyrównujemy wierzch tak, aby na całej powierzchni ciasto było mniej więcej równe… bo chcemy, aby równo się upiekło. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 18-20 minut, do zbrązowienia i usztywnienia. W międzyczasie wszystkie czynności powtarzamy na drugim, oczekującym w lodówce cieście. Po upieczeniu pozostawiamy ciasta do całkowitego ostygnięcia w formach, po czym usuwamy papier. Ja piekę moje placki po kolei. Lecz jeśli posiadacie piekarnik, który równomiernie piecze na wszystkich poziomach, możecie upiec placki razem. Zaoszczędzicie sobie czasu i energii.

2

PICHCIMY PUSZYSTY BISZKOPT Piekarnik pozostawiamy ustawiony na 180 stopni. Trzecią prostokątną formę o identycznych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy uzyskamy już zwartą i błyszczącą pianę, dodajemy po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie dolewamy ocet i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do połączenia się składników. Odkładamy mikser i chwytamy drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mieszając powolutku, aby nie zamordować delikatnej masy i nie wypuścić zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza. Gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Pamiętajmy, że biszkopt to ciacho kapryśne… nie wolno nam otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i dziubać go patykiem! Wtedy z pewnością opadnie. Zostawmy go w spokoju i nie męczmy niepotrzebnie, gdyż po 20 minutach z pewnością będzie pięknie upieczony. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia, po czym odwracamy go wierzchem do dołu, układamy na blacie i odklejamy papier.

3

ROBIMY BUDYNIOWY KREM Do rondla wlewamy 800ml mleka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i stawiamy na niewielki ogień. Pozostałe 200ml mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, jednym ruchem wlewamy mieszankę mączną i jeszcze chwilę podgrzewamy, przez cały czas energicznie mieszając. Gdy oczom naszym ukaże się gęsty budyń, ściągamy rondel z ognia. Natychmiast dodajemy do niego miękkie masło i mieszamy energicznie do jego rozpuszczenia i połączenia składników w lśniący, jednolity krem.

4

SKŁADAMY PLACEK Szybciutko zabieramy się za składanie placka, nie dopuszczając do tego, by krem zanadto ostygł. Wówczas stanie się bardziej zwarty, mniej plastyczny i nie będziemy mieli szansy, by ładnie rozprowadzić go na całej powierzchni placków. A zatem, do formy na powrót wkładamy pierwszy kruchy placek – to będzie spód. Wykładamy na niego połowę gorącego kremu, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt wykładamy pozostały krem i układamy drugi kruchy placek. Całość dociskamy delikatnie od góry, aby warstwy dobrze do siebie przylegały i odstawiamy na co najmniej godzinę do ostygnięcia i zesztywnienia kremu.

5

PRZYRZĄDZAMY KARMELOWĄ POLEWĘ Śmietankę podgrzewamy w rondelku, pilnując, by była gorąca, lecz nie doprowadzając do wrzenia. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, zmniejszamy ogień i czekamy cierpliwie, aż zacznie się roztapiać. Gdy zauważymy, że uzyskał formę płynną i zaczyna zmieniać kolor, zaczynamy delikatnie, co jakiś czas poruszać patelnią, aby go nie przypalić. Gdy cukier rozpuści się całkowicie i zmieni barwę na bursztynową, natychmiast wlewamy do niego gorącą śmietankę. Należy się do tego psychicznie przygotować, gdyż przez kilka sekund będziemy mieli prawdziwy kuchenny armageddon. Patelnia zawyje, karmel wytryśnie, śmietanka zacznie kipieć, a wszystko będzie bąbelkować, skwierczeć i niebezpiecznie podnosić się do góry. Nie należy panikować, lecz delikatnie, aby się nie poparzyć, przez cały czas mieszać drewnianą lub silikonową łychą. Gdy burza przeminie, naszym oczom ukaże się pachnący płyn – będzie to rzadka, pięknie zabarwiona śmietanka karmelowa. Podgrzewamy ją na małym ogniu przez 5-8 minut, nie przestając mieszać. W tym czasie powinna nieco zgęstnieć i przybrać charakterystyczny, karmelowy kolor. Gdy tak się stanie, odstawiamy ja na kolejne 10-15 minut do lekkiego wystudzenia. Na tym etapie polewa dodatkowo zgęstnieje, uzyskując konsystencję nieco rzadszą niż kisiel, zatem nie należy się martwić, że spłynie z ciasta lub wsiąknie w placek. Zostało nam już tylko zwieńczyć dzieło! Gęstą, błyszczącą polewę rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i posypujemy grubo siekanymi orzechami laskowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

6

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki