Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty i wyjątkowo smaczny placek z musem jabłkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szarlotek. Jest wyjątkowo prosty i z pewnością uda się nawet początkującym kucharzom. Przygotowując mus jabłkowy, możesz dostosować jego konsystencję do własnych preferencji - gotować go tak długo aż owoce całkowicie się rozpadną, lub tylko na tyle, aby wciąż zachowały swój kształt.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 431
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 431
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Składniki
Całe jajka wbij do dużej miski. Posól delikatnie. Dodaj cukier i zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Powinna zrobić się gęsta masa jajeczna, dosyć sztywna. Jej objętość powinna zwiększyć się co najmniej dwukrotnie. Cały proces ubijania może trwać nawet 6-10 minut. Na koniec zmniejsz obroty.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ewentualnie zamiast niej może być budyń o smaku śmietankowym. Stopniowo dodawaj produkty sypkie i zmiksuj krótko.
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a następnie piecz w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz owoce, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na niewielkie plasterki. Jeśli chcesz mieć mniejsze owoce, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Przełóż jabłka do garnka z grubym dnem, dość szerokiego. Podlej wodą (około połowy szklanki), dodaj cukier i zacznij gotować. Kiedy owoce będą bardziej miękkie, a sok odparuje, wsyp galaretkę. Zamieszaj całość i zostaw jeszcze na chwilę. Odstaw na bok do ostudzenia.
Na przestudzone ciasto przełóż jabłka z cukrem i galaretką. Udekoruj ciasto cukrem pudrem albo bitą śmietaną.