Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z orzechową kruszonką"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 6
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 6
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Składniki
Orzechy posiekaj, wsyp na rozgrzaną patelnię. Dodaj 1/2 szkl. cukru. Smaż, aż cukier się skarmelizuje. Masę orzechową rozsmaruj na pergaminie, odstaw, aby zastygła. Stwardniałą masę orzechową pokrusz w malakserze.
Masło stop, przestudź. Mąkę wy mieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i resztą cukru. Do daj masło oraz żółtka. Szybko zagnieć kruszonkę. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Rozsyp równomiernie 2/3 przygotowanej kruszonki.
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Ułóż na warstwie kruszonki. Pozostałą kruszonkę wymieszaj z orzechami w karmelu. Rozsyp na wierzchu ciasta.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. Po wystudzeniu ciasto pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina