Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po włosku to aromatyczne i rozpływające się mięso nafaszerowane wszelkimi dobrociami, które kojarzą się ze słoneczną Italią! Nie mogło więc zabraknąć pesto bazyliowego, pomidorów czy parmezanu. A wszystko to okraszone dużą ilością przypraw i aromatycznym boczkiem, który łączy wszystkie smaki w jedną, niesamowitą całość.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4408
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 740
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4408
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 740
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wykrój wszystkie błonki i ścięgna. Wzdłuż krótszego boku wykonaj 9 głębokich cięć, pozostawiając ok. 0,5 centymetra nieprzeciętego fragmentu od dołu.
W miseczce wymieszaj sól, pieprz, bazylię i oregano. Przyprawami natrzyj mięso ze wszystkich stron, w razie możliwości także wewnątrz nacięć – na przykład pędzelkiem lub delikatnie nożem.
Pomidory dobrze odsącz z oleju i drobno je posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z tartym parmezanem.
Do każdego otworu naprzemiennie wkładaj: pesto, pomidory, mieszankę cebuli i sera. Upychaj składniki głęboko, najlepiej niezaostrzonym końcem patyczka od szaszłyków.
Schab owiń szczelnie w plastry boczku. Umieść go w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz mięso przez 40-45 minut, aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65 st. Celsjusza.
Po tym czasie możesz na 5 minut włączyć opcję przyrumieniania lub grilla. Schab po włosku wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut do ostudzenia. Podawaj na ciepło jako danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się też na zimno do deski wędlin lub na kanapki.