Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z owocami"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 84
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 84
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2826
Składniki
Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw, by wystygła. Owoce umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Morele przekrój na pół, usuń pestki. Czereśnie wydryluj. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do miski wrzuć białka, dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym.
Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj żółtka, następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj przestudzoną margarynę lub masło i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, na wierzchu ułóż czereśnie oraz połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto.
Piekarnik nagrzej do 180° C, wstaw tortownicę i piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku. Gdy wystygnie, obficie oprósz je cukrem pudrem.
<strong>: 90 minut. Porcja: 330 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie