Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z rabarbarem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12442
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13396
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5661
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12442
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13396
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5661
Składniki
Umyty i osuszony rabarbar kroimy na mniej więcej pięciocentymetrowe kawałki, które możemy przesypać odrobiną cukru i odstawić na chwilę.
Roztapiamy masło. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jaja, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, maślankę, masło i krótko miksujemy, żeby się połączyły. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy przez chwilę łyżką, aby zatopiły się w cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, wygładzamy. Na środku układamy kawałki rabarbaru, wciskamy lekko w ciasto i posypujemy połową okrągłych ciasteczek. Pieczemy ok. 70 minut w 180oC, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już dobre.
Placek wyjmujemy z piekarnika. Kiedy ostygnie, posypujemy resztą ciasteczek oraz cukrem pudrem zmieszanym z cukrem w kryształkach.Źródło: Rewia