Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z rabarbarem to szybki i prosty sposób na przygotowanie wyjątkowego, słodko-kwaśnego deseru idealnego na co dzień i od święta. Ciasto wygląda też bardzo efektownie, z eleganckim wzorem na powierzchni. To wypiek, który będziesz przygotowywać za każdym razem, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
średnica formy: 20 cm
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1311
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 36
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1311
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 36
Składniki
Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier i sól. Masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Utrzyj wszystko razem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj żółtko i wodę. Zagnieć ciasto rękoma do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Następnie rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 25 cm. Ostrożnie przenieś go do formy o średnicy ok. 20 cm, dobrze dociskając do dna i brzegów. Przytnij ewentualny nadmiar ciasta. Przygotuj warstwę rabarbarową. Rabarbar pokrój na niewielkie kawałki o długości 1-2 cm. Włóż rabarbar do miski razem z cukrem i skrobią. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Złóż i upiecz ciasto. Rabarbar wyłóż na wierzch ciasta, tworząc dekoracyjny wzór. Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Placek z rabarbarem piecz przez ok. 35-40 minut, do zezłocenia brzegów i miękkości rabarbaru. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Placek podawaj na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem.