Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z rabarbarem to szybki i prosty sposób na przygotowanie wyjątkowego, słodko-kwaśnego deseru idealnego na co dzień i od święta. Ciasto wygląda też bardzo efektownie, z eleganckim wzorem na powierzchni. To wypiek, który będziesz przygotowywać za każdym razem, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
średnica formy: 20 cm
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3954
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 334
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3954
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 334
Składniki
Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier i sól. Masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników. Utrzyj wszystko razem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodaj żółtko i wodę. Zagnieć ciasto rękoma do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Następnie rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 25 cm. Ostrożnie przenieś go do formy o średnicy ok. 20 cm, dobrze dociskając do dna i brzegów. Przytnij ewentualny nadmiar ciasta. Przygotuj warstwę rabarbarową. Rabarbar pokrój na niewielkie kawałki o długości 1-2 cm. Włóż rabarbar do miski razem z cukrem i skrobią. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Złóż i upiecz ciasto. Rabarbar wyłóż na wierzch ciasta, tworząc dekoracyjny wzór. Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Placek z rabarbarem piecz przez ok. 35-40 minut, do zezłocenia brzegów i miękkości rabarbaru. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Placek podawaj na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem.