Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z serem i śliwkami siostry Anastazji to pewniak w twoim zeszycie z przepisami. Zawsze wychodzi pyszny i pięknie się prezentuje na stole.
Wymiary formy: ok. 24 x 24 cm.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7440
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2363
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7440
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2363
Składniki
Zrób ciasto kruche. Z podanych składników szybko i energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
Po pół godziny wyciągnij ciasto kruche i podziel je na dwie części, ¾ i ¼. Większą przełóż na blachę do pieczenia ok. 24 x 24 cm wyłożoną papierem i wylep cały spód. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut aż zrobi się złota.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Śliwki umyj, obierz i pozbądź się pestek. Podziel na mniejsze kawałki.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i równomiernie rozłóż owoce. Zetrzyj na wierzch pozostałą część kruchego ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na około 35-40 minut.