Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z serem i śliwkami siostry Anastazji to pewniak w twoim zeszycie z przepisami. Zawsze wychodzi pyszny i pięknie się prezentuje na stole.
Wymiary formy: ok. 24 x 24 cm.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Składniki
Zrób ciasto kruche. Z podanych składników szybko i energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
Po pół godziny wyciągnij ciasto kruche i podziel je na dwie części, ¾ i ¼. Większą przełóż na blachę do pieczenia ok. 24 x 24 cm wyłożoną papierem i wylep cały spód. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut aż zrobi się złota.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodawaj po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawaj ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Śliwki umyj, obierz i pozbądź się pestek. Podziel na mniejsze kawałki.
Na podpieczony spód wyłóż masę serową i równomiernie rozłóż owoce. Zetrzyj na wierzch pozostałą część kruchego ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na około 35-40 minut.