Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny placek ze śliwkami to łatwy i przepyszny deser, który znakomicie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 49
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 250
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1605
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 49
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 250
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1605
Składniki
W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając go niewielką ilością wody. Umyte i wydrylowane z pestek śliwki umieszczamy w dużym garnku, dodajemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody około 50 ml i wszystko smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż śliwki będą miękkie około 10-15 minut, pod koniec smażenia wlewamy rozpuszczony kisiel, całość dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy z ognia i studzimy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40-45 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.