Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste w zrobieniu ciasto. Wspaniałe połączenie ciasta z powidłami i słodką bezą. W sieci można znaleźć dużo przepisów na pleśniak, a jednak każdy jest inny i niepowtarzalny. Smacznego.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3962
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 190
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 471
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3962
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 190
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 471
Składniki
Oddzielić żółtka od białek i na misce przygotować ciasto. Żółtka, cukier twarde masło z lodówki, smalec, mąka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy rękoma wyrobić okruchy . Ciasto dzielimy na 3 części, dwie części większe i trzecia, która będzie na pianie z białek mniejsza. Pierwszą część rozkruszyć na tortownicę wysmarowaną masłem (Jeżeli ciasto będzie w miarę spójne wówczas podczas kładzenia na dużą tortownicę robimy w palcach kawałeczki ciasta luźno spadające na całe dno foremki wysmarowanej masłem. Drugą część wymieszać z 2 łyżkami kakao i rozkruszyć na białą warstwę, która jest już w foremce. Na to nałożyć owoce lub dżem czy powidła śliwkowe. Następnie ubić 5 białek dodając stopniowo 1 szkl. cukru. Pianę ułożyć na owocowym nadzieniu. Wierzch lekko wyrównać i posypać trzecią częścią okruchów. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Piec ok 40 -45 min.