Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pocałunek Murzyna to przyjemne ciasto, które składa się aż z 3 różnych rodzajów biszkoptów, a do tego pysznego kremu. Idealnie się kroi i wygląda bardzo efektownie.
blacha ok. 32 x 21 cm
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 873
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3216
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 873
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3216
Składniki
Zacznij od biszkoptu makowego. Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wmieszaj żółtka, krótko miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Przesiej suchą mieszankę do jajek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej do formy 21 × 32 cm wyłożonej papierem. Piecz 25 min w 180°C. Wystudź.
Zrób jasny biszkopt. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Mąki przesiej i delikatnie wmieszaj szpatułką. Wylej do wyłożonej formy 21×32 cm. Piecz 25 minut w 180°C. Odstaw do wystygnięcia.
Zrób ciemny biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Mąkę przesiej z kakao. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj szpatułką. Dodaj startą gorzką czekoladę i przemieszaj. Wylej ciasto do tej samej formy co poprzedniej. Piecz 25 minut w 180°C. Wystudź.
Teraz zrób krem. Śmietankę bardzo dobrze schłodź i ubij na sztywną pianę. Dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj krótko na gładki krem.
Odłóż ⅓ kremu do osobnej miski. Do tej porcji dodaj 3 łyżki Nutelli i wymieszaj, powstanie krem czekoladowy.
Złóż teraz Pocałunek Murzyna. Jasny biszkopt posmaruj połową kremu jasnego. Wyłóż ciemny biszkopt i drugą część kremu. Przykryj go czekoladowym kremem. Na wierzchu umieść biszkopt makowy.
Podgrzej śmietankę prawie do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wylej polewę na wierzch ciasta i wyrównaj. Ciasto schłodź minimum 3 godziny, najlepiej całą noc.