Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-12-2020
Ciasto piernikowe, mus dyniowo - pomarańczowy, pianka mleczno - korzenna i żelka żurawinowa. Same świąteczne smaki! Wykonanie jest dość pracochłonne, ale warto, bo efekt zachwyca wyglądem i smakiem.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 43
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 283
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4360
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 43
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 283
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4360
Składniki
Karmel do ciasta: Cukier umieszczamy w garnku albo patelni o grubym dnie. Na dużym ogniu podgrzewamy mieszając (koniecznie silikonową łyżką). Powinien całkowicie się rozpuścić i zmienić barwę na karmelową. Dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Potem dodajemy wodę. Karmel powinien lekko ostygnąć, ale nie bardzo - musi nadal być płynny. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami i masłem. Dodajemy resztę składników na ciasto: miód, proszek, przyprawy, jogurt, mąkę i karmel. Na końcu dodajemy białka i mieszamy delikatnie. \Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy. odkrawamy górną część, aby powstała prosta powierzchnia. Nasączamy ciasto rumem. Odcięty kawałek ciasta można zamrozić - w kryzysowym momencie sprawdzi się do przełożenia marmoladą, albo przerobienia na bajaderki.
Mus dyniowo - pomarańczowy. Dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku lekko podlewamy ją wodą i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Kiedy będzie miękka dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Gotujemy jeszcze minutę i miksujemy blenderem lub zgniatamy ubijakiem do ziemniaków. Jeśli masa jest lejąca to gotujemy już bez przykrycia, aż do pozbycia się nadmiaru wody. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ostudzone ciasto smarujemy ciepłym musem i odstawiamy do ostudzenia. Pianka mleczno - korzenna. Do mleka skondensowanego dodajemy wszystkie przyprawy. Na małym ogniu trzymamy do momentu wrzenia. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy. Po ostudzeniu miksujemy na wysokich obrotach. Nie ubije się jak śmietana, ale ładnie się napowietrzy. Żelatynę mieszamy w 3/4 szklanki wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Wykładamy na ciasto, gdy masa ma konsystencję gęstej śmietany. Teraz już ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała zupełnie.
Żelka żurawinowa: Sok żurawinowy dosładzamy i gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy do soku. Mieszamy. Odstawiamy do tężenia. Wykładamy na ciasto, kiedy żelka będzie już na tyle gęsta żeby nie spływała bokami. Ciasto musi poleżeć w lodówce całą noc. Ciasto świetnie się kroi, jest miękkie i przepyszne.